Pensioen voor ZZP’ers

Op 18 december 2013 is er een pensioenakkoord bereikt waarbij met name voor ZZP’ers het een en ander wijzigt. Het voorstel behelst de volgende onderdelen die aangepast worden:

 

  1. De al opgebouwde “pensioenen” worden veilig gesteld indien er een beroep op de bijstand moet worden gedaan. Ook de “pensioenen” in de derde pijler zullen vermogensbescherming krijgen in de derde pijler. Wel zit er een maximum aan dit “vrijgestelde” bedrag. Er komt een clausule voor diegene die stijgende premies hebben ingelegd voorafgaand aan een bijstandsuitkering. Dit om te voorkomen dat vlak voor de bijstandsuitkering de “pensioenpot” wordt volgestort.
  2. De opgebouwde “pensioenpot” in de derde pijler kan worden gebruikt indien er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kunnen te dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen komen te vervallen en kan relatief eenvoudig gebruik worden gemaakt van het al aanwezige pensiongeld in de derde pijler. Bij opname hoeft er geen revisierente meer te worden betaald.
  3. Het kabinet gaat monitoren hoe pensioenfondsen omgaan met de vrijwillige voortzetting van het pensioen bij de laatste werkgever. Dit zal in mijn beleving niets opleveren. De premies zijn veel te hoog en het beleid van pensioenfondsen is te star. Zelfstandigen hebben behoefte aan flexibiliteit en afstemming op de persoonlijke wensen.

Al met al een behoorlijke verbetering die in de praktijk een betere pensioenopbouw voor de ZZP ‘er kan opleveren. Lees hier het nieuwe pensioenvoorstel. Indien u op de hoogte wil blijven van de mogelijkheden voor ZZP’ers, stuur dan een e-mail onder vermelding van nieuwsbrief  ZZP-pensioen.

 

Geplaatst in Uncategorized
Tags: , , , , , , , , , ,