DGA planning
Een financiële planning voor een DGA (directeur-grootaandeelhouder) is op veel fronten afwijkend van een particuliere financiële planning. De DGA heeft...
Lees meerEen zzp’er is iemand die zelfstandig is, maar geen personeel in dienst heeft. Vaak oefent een zzp’er zijn professie uit in een eenmanszaak. Hierdoor kan hij profiteren van verschillende fiscale voordelen. Alhoewel de berichtgeving in de media dusdanig is dat het lijkt dat iedere zzp’er makkelijk zijn geld verdient, is de praktijk anders. Een groot deel heeft moeite om alles draaiende te houden. Dat is voor een groot deel door de administratieve rompslomp die de ondernemer zelf moet regelen. Wet- en regelgeving veranderen voortdurend en hebben een grote impact op de uiteindelijke tijdbesteding. Op administratief, financieel en fiscaal gebied kunnen wij die zorg uit handen nemen. Een financiële planning biedt ook hier inzicht. Op zoek naar een ZZP financieel adviseur? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Een zzp’er kan zijn pensioen niet zelf regelen. Sterker nog: hij mag geen pensioen opbouwen, behalve dan de continuatie van het pensioen bij zijn vorige werkgever. Hij mag wel reserveren via de fiscale oudedagsreserve (kortweg: FOR). Hier kan hij uiteindelijk een lijfrente voor aankopen, geen pensioen. Deze lijfrente(n) zijn aan maxima gebonden, zodat eigenlijk nooit een volledige oudedagsvoorziening kan worden opgebouwd. Hij kan natuurlijk ook besluiten om ook geen lijfrente op te bouwen. Het pensioen bestaat dan alleen uit AOW en bij eventueel vorige werkgevers opgebouwd pensioen.
De zzp’er heeft een aantal mogelijkheden om zijn belastbaar inkomen te drukken. Dat is de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Met name deze aftrekposten staan onder druk. Afschaffing van deze aftrekmogelijkheden zal voor veel zzp’ers het netto-inkomen sterk doen verminderen. Het is goed om inzicht te verkrijgen in de extra belastingdruk als deze aftrekmogelijkheden verdwijnen.
Het belastbaar inkomen van de zzp’er kan hij in grote mate zelf beïnvloeden, maar niet zoveel als een DGA. De winst (omzet minus kosten) minus de aftrekposten is gelijk aan zijn belastbaar inkomen uit de onderneming. De hoogte kan beïnvloed worden door de omzet en de kosten. Er kunnen natuurlijk wel extra kosten/investeringen gedaan worden als de omzet in enig jaar hoger uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe auto of het kopen van een computer. Deze kosten verlagen rechtstreeks de winst uit onderneming. Mogelijkheden om geld te lenen zijn er niet, omdat de eenmanszaak geen aparte entiteit is. Hierdoor is bij een eventueel faillissement de zzp’er die vanuit een eenmanszaak werkt ook persoonlijk aansprakelijk. Heb je meer belastingadvies zzp nodig? Neem dan contact met ons op.
Als financieel adviseur voor ZZP’ers bieden wij op fiscaal en financieel gebied volledige ontzorging, zodat de zzp’er zich volledig kan focussen op het bedrijf. Ook hier geldt dat een zo effectief mogelijk aanwending van de aanwezige middelen voorop staat. Kom eens langs en overtuig uzelf.
Een financiële planning voor een DGA (directeur-grootaandeelhouder) is op veel fronten afwijkend van een particuliere financiële planning. De DGA heeft...
Lees meerEr zijn verschillende redenen om een fiscale planning op te stellen. Een fiscale planning vormt een belangrijk onderdeel van uw...
Lees meerVermogensplanning is steeds meer in trek. Bij veel mensen neemt de onzekerheid toe, en groeit het besef dat het plannen...
Lees meerBenieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Bronsweg 7
8211 AL Lelystad