Pensioen ondernemer

Een ondernemer die geen personeel in dienst heeft moet zelf voor zijn pensioenopbouw zorgen. Pensioen mag de ondernemer slechts opbouwen als ex-werknemer. U kunt dan de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. U kunt daar gebruik van maken als uw pensioenregeling deze optie biedt. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Kennismaken?

Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Direct contact

Beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling

Voor bepaalde ondernemers zonder personeel geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een huisarts of een schilder. Een bedrijfstak of beroepsgroep kan zelf zo’n verplichte pensioenregeling aanvragen. Daarvoor moet wel voldoende ondersteuning zijn binnen de bedrijfstak of beroepsgroep en dat is vaak niet het geval.

Familie hypotheek

Collectieve pensioenregeling

Er zijn een aantal initiatieven in de maak voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op ondernemers zonder personeel. Het gaat daarbij om regelingen waarbij u zich als zelfstandige vrijwillig kunt aansluiten.

Daarnaast kan de ondernemer op een andere manier voor zijn inkomen na pensioenleeftijd zorgen. Denk eens aan een hypotheekvrije woning, een verhuurde woning of een effectenportefeuille waar u geld uit kunt onttrekken. De verschillende mogelijkheden geven we hieronder inzichtelijk weer:

 • Via de fiscale oudedagsreserve: wat een reservering in de eenmanszaak is waarover nu geen belasting betaald hoeft te worden;
 • Via een lijfrente bij een bank of verzekeraar;
 • Op diverse andere manieren waar nu geen belastingaftrek voor mogelijk is, maar later ook geen belasting over betaald hoeft te worden.

Een goede collectieve pensioenregeling past bij de strategische doelstellingen van uw bedrijf en ondersteunt uw bedrijf bij het aantrekken en behouden van werknemers. Want wilt u dezelfde pensioenregeling als uw concurrent of juist met betere voorwaarden? Pensioen wordt gezien als de op een na belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Een goede collectieve pensioenregeling is gebaseerd op uw huidige bedrijfssituatie, de ontwikkelingen in de pensioenmarkt en misschien nog wel het belangrijkste: de wensen van uw werknemers.

Ondernemerspensioen laten regelen door Financiële Planning Specialist

Wij bieden hulp bij het bepalen van de meest optimale keuze in uw situatie. Deze keuze hangt af van het gewenste leefpatroon, de huidige winst, maar ook uw risicohouding, gezinssituatie en leeftijd. Al deze aspecten en meer vatten we samen in een financiële planning die als leidraad dient om uw gewenste pensioeninkomen zo effectief mogelijk te realiseren. Wilt u advies over uw pensioen? Twijfel dan niet om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag.

  Contact opnemen

  Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

  Financiële Planning Specialist

  Bronsweg 7

  8211 AL Lelystad