Pensioen DGA

Een ondernemer die geen personeel in dienst heeft, moet zelf voor zijn pensioenopbouw zorgen. Dit geldt ook mensen die werkzaam zijn binnen een bv, bijvoorbeeld een directeur-grootaandeelhouder. De regeling om pensioen op te bouwen is per 1 juli 2017 afgeschaft. Voor de bestaande pensioenen in eigen beheer bestaat een overgangsregime. U kunt dan nog wel pensioen op de balans aanhouden, maar mag niet meer toevoegen.

Pensioen mag de ondernemer slechts opbouwen als ex-werknemer. U kunt dan de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. U kunt daar gebruik van maken als uw pensioenregeling deze optie biedt. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Kennismaken?

Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Direct contact
Beleggen BV

Extra pensioen inkomen

Daarnaast kan de ondernemer op een andere manier voor zijn inkomen na pensioenleeftijd zorgen. Denk eens aan een hypotheekvrije woning, een verhuurde woning of een effectenportefeuille waar u geld uit kunt onttrekken. De verschillende mogelijkheden geven we hieronder inzichtelijk weer:

 • Via directe stortingen naar een verzekeraar. U verliest dan de beschikking over gestort geld;
 • Via een lijfrente bij een bank of verzekeraar;
 • Vermogen opbouwen in de eigen bv en dit na pensioenleeftijd gebruiken om van te leven;
 • Op diverse andere manieren waar nu geen belastingaftrek voor mogelijk is, maar later ook geen belasting over betaald hoeft te worden.
Belasting vermogen vanaf 2027

DGA pensioen laten regelen door FPS Advies

Wij bieden hulp bij het bepalen van de meest optimale keuze in uw situatie. Deze keuze hangt af van het gewenste leefpatroon, de huidige winst, maar ook uw risicohouding, gezinssituatie en leeftijd. Al deze aspecten en meer vatten we samen in een financiële planning die als leidraad dient om uw gewenste pensioeninkomen zo effectief mogelijk te realiseren. Heeft u vragen of wilt u advies? Twijfel dan niet om met ons contact op te nemen. Wij helpen u graag.

  Contact opnemen

  Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

  Financiële Planning Specialist

  Bronsweg 7

  8211 AL Lelystad