Afkoop 10% van je pensioen uitgesteld

De mogelijkheid om 10% van je pensioen af te kopen is uitgesteld. De oorspronkelijke ingangsdatum was 1 januari 2023. Deze datum was onlangs al uitgesteld tot 1 juli 2023 en nu zal dit waarschijnlijk begin volgend jaar (2024) worden. Opname van de 10% kan alleen op de pensioendatum. Iemand die nu met pensioen gaat en het geld goed kan gebruiken mist hierdoor de boot.

Verder is bij het wetsvoorstel een nota van wijziging ingediend. De consument kreeg al de mogelijkheid tot afkoop van een deel van de aanspraak op periodieke uitkeringen. Dat is ook goed nieuws voor velen, maar nu wordt dat ook mogelijk voor een in eigen beheer ondergebrachte lijfrente die is ontstaan bij overdracht van een onderneming.

Al met al een mooi wetsvoorstel, maar er is veel bezwaar vanuit de pensioenhoek. Dat zorgt voor onnodige vertraging. Voor vele(n) is afkoop een welkome aanvulling. Er moet wel belasting worden afgedragen over de bruto-uitkering. Dat zal wellicht meer zijn bij een gelijkmatige periodieke uitkering, maar dat is een keuze die iedereen kan laten doorrekenen.

Indien u vragen heeft, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

 

    Contact opnemen

    Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

    Financiële Planning Specialist

    Bronsweg 7

    8211 AL Lelystad