Wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (erfbelasting) vanaf 2024

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in Nederland ondergaat enkele belangrijke wijzigingen in 2024 en 2025. Onderstaand geven we een overzicht weer van de belangrijkste wijzigingen. Gezien het bijzondere karakter van ondernemingsvermogen heeft de wetgever een partiële vrijstelling ingevoerd in combinatie met uitstel van heffing over het belaste deel. De genoemde regelingen gelden op verzoek bij de aangifte voor de erf- of schenkbelasting. Het verzoek kan nog worden gedaan totdat de aanslag definitief vaststaat, Bij een te laat verzoek worden de faciliteiten niet ambtshalve toegepast. Om optimaal van de BOR te profiteren moet de nodige aandacht worden besteed aan huwelijkse voorwaarden en het testament. De vrijstelling voor ondernemingsvermogen geldt voor IB-ondernemingsvermogen, voor kwalificerende aandelenpakketten en voor tbs-panden. De onderneming moet gedurende vijf jaar worden voortgezet. De aandelen mogen gedurende vijf jaar niet worden vervreemd en de bv mag de onderneming gedurende deze periode niet staken. In verband met dit verbod is gedurende vijf jaar de vrijstelling voorwaardelijk. Advies over toepassing van de BOR is vaak zeer specialistisch. Wij begeleiden ondernemers die hun onderneming willen overdragen. Indien u meer informatie wil, laat dan uw naam telefoonnummer achter met uw vraag. Dan bellen zij u zo snel mogelijk terug.

Verhuurd Vastgoed BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal verhuurd vastgoed niet meer kwalificeren als ondernemingsvermogen voor de BOR. Dit betekent dat bedrijven die zich voornamelijk richten op het verhuren van vastgoed aan derden, niet meer in aanmerking komen voor de BOR. Er is de afgelopen jaren geprocedeerd over de vraag of door een projectontwikkelaar verhuurd vastgoed voor de toepassing van de BOR als ondernemingsvermogen kan worden aangemerkt. De wetgever wil de beantwoording van die vraag niet meer aan de rechter overlaten. Verhuurd vastgoed zal daarom met ingang van 2024 per definitie als beleggingsvermogen worden aangemerkt.

Aanpassing Vrijstellingstarief BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) 2025

In 2025 verandert de vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting. Tot een waarde van €1,5 miljoen wordt ondernemingsvermogen 100% vrijgesteld (in 2023 was dit tot €1,205,871). Voor bedragen boven de €1,5 miljoen verlaagt de vrijstelling naar 75% (vanaf 70% volgens een eerdere versie van het voorstel). In 2009 was het plan nog om de vrijstelling op 90% te stellen. Interventie van de Tweede Kamer leidde tot een volledige (te indexeren) vrijstelling van €1 mln en voor het overige 83%.

Afschaffen Doelmatigheidsmarge BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) 2025

De doelmatigheidsmarge van 5%, waarbij een klein deel van het beleggingsvermogen als ondernemingsvermogen werd beschouwd, wordt afgeschaft per 2025. Dit heeft tot gevolg dat beleggingsvermogen in zijn geheel niet meer onder de BOR-vrijstelling valt. Dit is een wenselijke vereenvoudiging. Wat wel ondernemingsvermogen is blijft nog steeds een punt van discussie. Verhuurd vastgoed gaat is in eider geval aangemerkt als beleggingsvermogen en wordt derhalve niet vrijgesteld. Als ondernemer is het pensioen onderbrengen in een BV dus gewoon belast met erfbelasting. Het is van belang om hiermee rekening te houden met de financiële – en nalatenschapsplanning.

Minimumleeftijd voor Bedrijfsopvolgers BOR (bedrijfsopvolgingsregeling)  2025

Vanaf 2025 wordt een minimumleeftijd van 21 jaar ingevoerd voor bedrijfsopvolgers om in aanmerking te komen voor de BOR, zowel in de schenk- en erfbelasting als de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. In publicaties en tijdens seminars is gewezen op de mogelijkheid om meerdere malen van de BOR te profiteren. Voorbeeld: Vader schenkt onder de BOR aan kind. Kind wacht 5 jaar en draagt het vermogen weer over aan vader die dit financiert uit beleggingen. Vader wacht 5 jaar en schenkt het ondernemingsvermogen onder de BOR weer aan kind. Het kabinet vindt dit oneigenlijk en gaat dit onmogelijk maken. Dat is 1 van de redenen om een minimumleeftijd van 21 jaar aan te houden.

Afschaffing Dienstbetrekkingseis BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) 2025

De dienstbetrekkingseis, die bepaalt dat de verkrijger van de onderneming duurzaam betrokken moet zijn bij de onderneming, wordt per 2025 afgeschaft.

Aanpassing Bezits- en Voortzettingsvereiste BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) 2025

Per 2026 worden aanpassingen verwacht in de bezits- en voortzettingseis, waarbij de huidige regels flexibeler en korter kunnen worden.

Deze wijzigingen zijn belangrijk voor ondernemers die overwegen hun bedrijf over te dragen en kunnen significante fiscale gevolgen hebben. Het is daarom raadzaam om de ontwikkelingen rond de BOR nauwlettend te volgen en eventueel advies in te winnen voor specifieke situaties. Voor meer gedetailleerde informatie en advies kunt u contact opnemen met jaap Franken, fiscaal jurist, die gespecialiseerd is in bedrijfsopvolging.

 

    Contact opnemen

    Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

    Financiële Planning Specialist

    Bronsweg 7

    8211 AL Lelystad