BOX 3, belastingheffing in 2025 (naar verwachting)

Het forfaitaire rendementspercentage in BOX 3 voor overige bezittingen wordt op een specifieke manier berekend. In deze blog leg ik uit hoe dit rendement tot stand komt. Volgens artikel 10.6 ter, derde lid, van de Wet IB 2001 wordt het rendementspercentage voor overige bezittingen jaarlijks aangepast. Dit aanpassingsproces omvat een berekening gebaseerd op de lange termijn rendementen van onroerende zaken, aandelen en obligaties.

Berekeningsformule 2025
De formule voor het bepalen van het forfaitaire rendement in 2025 is een gewogen gemiddelde van de lange termijn rendementen op drie verschillende soorten activa:

  • Onroerende zaken wegen voor 53% mee in het lange termijn rendement.
  • Aandelen, 33% van het lange termijn rendement.
  • Obligaties, 14% van het lange termijn rendement.

Berekening Langetermijnrendementen
De lange termijn rendementen worden vastgesteld volgens artikel 10.6 vijfde, zesde en zevende lid van de Wet IB 2001. Deze rendementen zijn gebaseerd op het meetkundig gemiddelde van de rendementen voor het jaar 2024 en het werkelijke rendement van 2023, waarbij het rendement van 2024 veertienmaal en dat van 2023 eenmaal wordt ingewogen.

Onroerende Zaken

Het langetermijnrendement voor onroerende zaken wordt berekend met een formule, waarbij de procentuele verandering in de CBS-prijsindexcijfers voor Bestaande Koopwoningen tussen 2022 en 2023 als basis wordt genomen. De formule voor het rendement op onroerende zaken in 2025 neemt het meetkundig gemiddelde van het rendement van 2024 (vastgesteld op 6,21%) en de verandering in de prijsindex (vastgesteld op -2,75%). Het rendement wordt dan 5,59% volgens de berekening van de belastingdienst.

Aandelen

Voor aandelen wordt de MSCI Europe Standard Gross Local Index gebruikt om het rendement te bepalen. Het langetermijnrendement voor 2025 wordt berekend door het meetkundig gemiddelde te nemen van het rendement in 2024 (7,29%) en de procentuele verandering van de index tussen 2022 en 2023. Het rendement wordt dan 7,79% volgens de berekening van de belastingdienst.

Obligaties

Het rendement op obligaties wordt berekend met behulp van de gemiddelde kapitaalmarktrentevoet van Nederlandse 10-jarige staatsobligaties, zoals gepubliceerd door de Europese Centrale Bank. De formule voor 2025 houdt rekening met het rendement van 2024 (2,42%) en het rendement van 2023 (2,79%). Voor obligaties wordt er dan een rendement verwacht van 2,44%

Eindresultaat

Door de berekeningen van de afzonderlijke vermogenstitels in te vullen in de formule voor het forfaitaire rendement, verkrijgt men het definitieve rendementspercentage voor de categorie overige bezittingen voor het jaar 2025. Dit percentage is de basis waarop de belasting in Nederland wordt berekend. Dit percentage wordt jaarlijks aangepast om de economische realiteit en marktveranderingen weer te spiegelen. Het percentage bedraagt 5,88%.

Conclusie BOX 3 – belasting op vermogen

Over dit percentage wordt naar verwachting 36% belasting geheven. Dat is een belastingdruk van 2,12% exclusief vrijstellingen en aftrek schulden. Bij een belegging in obligaties is dit werkbare optie. de belastingdruk is dan nagenoeg 100%. Vanaf 2027 komt er naar verwachting een nieuw stelsel. Dit stelsel houdt meer rekening met daadwerkelijk gerealiseerde rendementen. Dit systeem zal een behoorlijke impact gaan krijgen op de belastingheffing over vermogen. Indien u op de hoogte wil worden gehouden, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

 

    Contact opnemen

    Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

    Financiële Planning Specialist

    Bronsweg 7

    8211 AL Lelystad