Veranderingen in de schenkbelasting

Mogelijke veranderingen in de schenkbelasting

Bij het adviseren over schenkingsplannen is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke veranderingen in successietarieven in de toekomst. Momenteel is een mogelijke verhoging van deze tarieven het meest voor de hand liggend. De NOS meldde op 1 november 2023 dat veel partijen die deelnemen aan de verkiezingen van 22 november streven naar hogere belastingen voor de rijken. Zelfs partijen als CDA, BBB en PVV pleiten voor een extra miljonairsbelasting van 1 procent. Het is niet ondenkbaar dat deze verhogingen ook de schenk- en erfbelasting zullen treffen. In het ambtelijke Rapport Belastingen in maatschappelijk perspectief, gepubliceerd in februari 2024, wordt zelfs een derde tariefschijf voorgesteld voor verkrijgingen groter dan €300.000, met tarieven van respectievelijk 40%, 56% en 60%.

Is het een nadeel om nu te schenken in de 20%-schijf?

Schenkingsplannen vormen een belangrijk onderdeel van nalatenschapsplanning. Het is gangbaar om te redeneren dat ouders niet moeten schenken aan kinderen in de 20%-schijf, omdat dit geen besparing oplevert ten opzichte van de erfbelasting, die ook 20% bedraagt in de hoogste schijf. Het is verstandig om belasting zo laat mogelijk te betalen, zo stellen directeur-grootaandeelhouders. Het afrekenen in box 2 wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Dit omdat er rendement behaald wordt over het uitgestelde bedrag.
Bij schenk- en erfbelasting werkt dit echter anders. Als ouders bijvoorbeeld €1.000.000 schenken in de 20%-schijf, ontvangen de kinderen netto €800.000. Na 10 jaar is dit aangegroeid tot €1.184.200. Als de ouders niet schenken, is het bedrag na 10 jaar aangegroeid tot €1.480.240, waarover na betaling van 20% erfbelasting nog steeds €1.184.200 overblijft. Het geschonken vermogen groeit namelijk aan bij de kinderen, zonder dat hierover erfbelasting verschuldigd is. Schenken in de 20%-schijf heeft dus geen nadeel.

Toekomst schenkbelasting en overdenkingen

Schenken in de 20%-schijf kan voordelig zijn als het tarief in de toekomst stijgt. Gezien de discussies over vermogensongelijkheid en de financiële behoeften van de overheid, is een tariefverhoging waarschijnlijk. Er wordt zelfs gesproken over tarieven van 30% voor bedragen boven €1 miljoen en 40% voor verkrijgingen boven €300.000. In dit licht kan worden geadviseerd vermogenden te schenken in de 20%-schijf. Bij grote bedragen zijn schenkingen onder bewind of in de vorm van participaties in een familiefonds vaak een geschikte optie. Ook herroepelijke schenkingen of schenkingen onder voorwaarden kunnen aansluiten bij het doel van de schenker om wat meer regie over het vermogen te behouden. Indien u vragen heeft kunt u telefonisch contact opnemen met Jaap Franken, 06 417 17 904.

    Contact opnemen

    Benieuwd of uw wensen en doelstellingen financieel haalbaar zijn? Plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

    Financiële Planning Specialist

    Bronsweg 7

    8211 AL Lelystad